photo: Нина Ð Ð¾Ð¶ÐºÐ¾Ð²ÑÐºÐ°Ñ (Flickr CC)

In the ‘Great White North’ money and jobs are worth the price of regular oil spills, fires and pollution. At least that seems to be the opinion of the Canadian government, the Alberta government, the fossil fuel industry and others, including many who work for the oil business.

Otherwise plans for mega pipelines to the US and Pacific coast might be deterred by the many oil leaks like the one that recently occurred in a tributary of the Red Deer River, resulting in the closure of Gleniffer Lake, a reservoir and recreation center northwest of Calgary.

The spill is estimated to be as large as 475,000 liters (125,000 gallons) and according to an article by the Canadian Press, clean up is going slow in the popular resort community.

Sun News, aka ‘Fox News North’, ran another article that contained much the same information as the one by the Canadian Press, but with the headline ‘Alberta Pipeline Spill Cleanup Going Well’.

Love that media spin.

Unfortunately, living in Alberta means you’re going to have oil spills. The province is full of pipelines, some of which are pretty old. Leaks are frequent and expected. That is the reality when money has more political power than people and the interests of some are deemed more important than those of others and those of the environment that sustains them all.

In Alberta, too many people — and it must be acknowledged that includes many working people — are making too much money from oil for that to be very likely to change. About the best we can hope for here is that a decent monitoring system can be put in place to keep track of problems and nip them in the bud.

–David Climenhaga, Alberta Diary

Read more about provincial politics and oil spills in Alberta, Canada on rabble.ca.